Feta z pieca (Φέτα στο φούρνο)
Feta z pieca to danie proste i radosne. Proste, bo wystarczy kawałek oryginalnego sera feta, dobra oliwa, oregano, świeży pomidor, kawałek papryki, kilka piórek cebuli i sprawny piekarnik lub rozpalony grill. A radosne, bo gdy podane do stołu budzi uśmiech na twarzach gości. W czasach, gdy prowadziliśmy na Krecie kafenion Cafe Vafe była to jedyna z najpopularniejszych przekąsek serwowanych naszym gościom (obok rodzimych placków ziemniaczanych z tzatzykami).
Składniki:
- 1 plaster sera feta (200g)
- dojrzały pomidor
- ćwiartka czerwonej papryki
- kilka piórek cebuli (preferowana czerwona)
- oliwa Extra Virgin
- oliwki Kalamata (opcjonalnie do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Na dnie naczynia do zapiekania nalać odrobinę oliwy. Pokruszyć fetę i równomiernie wypełnić naczynie.
2. Pokroić lub zetrzeć pomidora, paprykę pokroić w cienkie paski, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa ułożyć na pokruszonej fecie, posypać oregano i skropić oliwą.
3. Zapiekać bez przykrycia przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (do momentu rozpuszczenia lub przypieczenia się sera). Gotowość dania oznajmi również zapach podpiekanej cebuli i papryki.
4. Podawać na ciepło, gdyż wraz z upływem czasu ser twardnieje. Podawać z pieczywem by wymaczać ser i oliwę.
Komentarze
Prześlij komentarz