Feta z pieca (Φέτα στο φούρνο)

Feta z pieca to danie proste i radosne. Proste, bo wystarczy kawałek oryginalnego sera feta, dobra oliwa, oregano, świeży pomidor, kawałek papryki, kilka piórek cebuli i sprawny piekarnik lub rozpalony grill. A radosne, bo gdy podane do stołu budzi uśmiech na twarzach gości. W czasach, gdy prowadziliśmy na Krecie kafenion Cafe Vafe była to jedyna z najpopularniejszych przekąsek serwowanych naszym gościom (obok rodzimych placków ziemniaczanych z tzatzykami). 




Składniki:

 Przygotowanie: 

1.  Na dnie naczynia do zapiekania nalać odrobinę oliwy. Pokruszyć fetę i równomiernie wypełnić naczynie. 






2. Pokroić lub zetrzeć pomidora, paprykę pokroić w cienkie paski, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa ułożyć na pokruszonej fecie, posypać oregano i skropić oliwą. 




3. Zapiekać bez przykrycia przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (do momentu rozpuszczenia lub przypieczenia się sera). Gotowość dania oznajmi również zapach podpiekanej cebuli i papryki. 

4. Podawać na ciepło, gdyż wraz z upływem czasu ser twardnieje. Podawać z pieczywem by wymaczać ser i oliwę.



 

Komentarze