Sałatka z młodego bobu (Σαλάτα με φρέσκα κουκιά)
Gdy sezon na bób w rozkwicie warto sięgnąć po grecką propozycję na to uwielbiane w Polsce warzywo. Bób możemy kupić w strąkach lub już wyłuskany i tej formie występuje najczęściej. Pomijając jego niezaprzeczalne walory smakowe, bób jak wszystkie rośliny strączkowe, jest bardzo zdrowy i odżywczy. Jest bardzo dobrym źródłem białka, kwasu foliowego i nie zawiera tłuszczu.
W basenie Morza Śródziemnego znany od ponad 2 tys. lat p.n.e., a jego nasiona odkryto w ruinach starożytnej Troi. Nie dziwi, więc fakt, że w Grecji jest powszechnie znany zarówno w postaci świeżej jak i suszonej.
Składniki:
- 1kg świeżego bobu
- 6 łyżek stołowych oliwy Extra Virgin
- 1 ząbek czosnku
- ser feta (100-200g)
- 2 -3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki stołowe świeżego koperku lub mięty
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- szczypta cukru
- pieprz
- ósemki cytryny
- gęsty jogurt typu greckiego
Przygotowanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania dressingu. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, cukier i pieprz. Odstawić.
2. Bób należy dokładnie wypłukać. Gotujemy go ok. 10 minut we wrzącej wodzie, po tym czasie solimy wodę i wyłączamy prąd/gaz. Przykrywamy garnek i pozostawimy w tej wodzie na kolejne 2-3 minuty, aż bób zacznie opadać na dno.
3. Obieramy bób ze skórki, gdy jest świeży powinien łatwo się z niej wychodzić. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.
4. Bób przekładamy do salaterki, na jego wierzch kruszymy ser feta, posypujemy koperkiem. Mieszamy ponownie wcześniej przygotowany dressing i polewamy nim sałatkę. Całość delikatnie mieszamy.
5. Wokół brzegu salaterki układamy połówki świeżo ugotowanych jajek. Podajemy wciąż ciepłą sałatkę w towarzystwie ósemek cytryny i gęstym jogurtem.
1. Rozpoczynamy od przygotowania dressingu. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, cukier i pieprz. Odstawić.
2. Bób należy dokładnie wypłukać. Gotujemy go ok. 10 minut we wrzącej wodzie, po tym czasie solimy wodę i wyłączamy prąd/gaz. Przykrywamy garnek i pozostawimy w tej wodzie na kolejne 2-3 minuty, aż bób zacznie opadać na dno.
3. Obieramy bób ze skórki, gdy jest świeży powinien łatwo się z niej wychodzić. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.
4. Bób przekładamy do salaterki, na jego wierzch kruszymy ser feta, posypujemy koperkiem. Mieszamy ponownie wcześniej przygotowany dressing i polewamy nim sałatkę. Całość delikatnie mieszamy.
5. Wokół brzegu salaterki układamy połówki świeżo ugotowanych jajek. Podajemy wciąż ciepłą sałatkę w towarzystwie ósemek cytryny i gęstym jogurtem.
Komentarze
Prześlij komentarz