Sałatka z młodego bobu (Σαλάτα με φρέσκα κουκιά)

Gdy sezon na bób w rozkwicie warto sięgnąć po grecką propozycję na to uwielbiane w Polsce warzywo. Bób możemy kupić w strąkach lub już wyłuskany i tej formie występuje najczęściej. Pomijając jego niezaprzeczalne walory smakowe, bób jak wszystkie rośliny strączkowe, jest bardzo zdrowy i odżywczy. Jest bardzo dobrym źródłem białka, kwasu foliowego i nie zawiera tłuszczu. 





W basenie Morza Śródziemnego znany od ponad 2 tys. lat p.n.e., a jego nasiona odkryto w ruinach starożytnej Troi. Nie dziwi, więc fakt, że w Grecji jest powszechnie znany zarówno w postaci świeżej jak i suszonej.



Składniki:
 do podanie:
  •  ósemki cytryny 
  • gęsty jogurt typu greckiego
 Przygotowanie:

1.  Rozpoczynamy od przygotowania dressingu. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, cukier i pieprz. Odstawić.

2. Bób należy dokładnie wypłukać. Gotujemy go ok. 10 minut we wrzącej wodzie, po tym czasie solimy wodę i wyłączamy prąd/gaz. Przykrywamy garnek i pozostawimy w tej wodzie na kolejne 2-3 minuty, aż bób zacznie opadać na dno.





3. Obieramy bób ze skórki, gdy jest świeży powinien łatwo się z niej wychodzić. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.

4. Bób przekładamy do salaterki, na jego wierzch kruszymy ser feta, posypujemy koperkiem. Mieszamy ponownie wcześniej przygotowany dressing i polewamy nim sałatkę. Całość delikatnie mieszamy.




5. Wokół brzegu salaterki układamy połówki świeżo ugotowanych jajek. Podajemy wciąż ciepłą sałatkę w towarzystwie ósemek cytryny i gęstym jogurtem.  












Komentarze