Sałatka z pieczonej papryki (Σαλάτα με ψητές πιπεριές)
To zdecydowanie ulubiona przekąska naszych gości podczas letnich spotkań w ogrodzie. Idealna jako dodatek do dań mięsnych jak i danie samo w sobie. Banalnie prosta z minimalną liczbą składników. Szybko powstaje i równie szybko znika. Jeśli jednak zdarzy się, że zostanie stanowi świetny dodatek do sosów, makaronów czy po prostu do kanapek.
Składniki:
- kilka różnokolorowych papryk
- oliwa Extra Virgin
- ocet balsamiczny lub sok z cytryny
- sól
- pieprz
- oregano
1. Papryki dokładnie myjemy i w całości układamy w naczyniu do zapiekania. Skropiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200C. Można je również ułożyć na blaszce z piekarnika po wyłożeniu go folią aluminiową. Papryki podczas pieczenia, a szczególnie podczas ich wyjmowania po upieczeniu mogą pękać co spowoduje utratę cennych soków, które gromadzą się we wnętrzu opiekanej papryki. W naczyniu do zapiekanie jest łatwiej je zgromadzić jeśli wypłyną. Pieczemy paprykę aż jej skórka zacznie czarnieć i odchodzić od miąższu.
2. Wyjmujemy papryki i ostrożnie przekładamy je do woreczka foliowego, który szczelnie zawiązujemy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce, by skórka łatwiej odchodziła od miąższu.
3. Po ostygnięciu papryk przekładamy je do durszlaka, który ustawiamy w naczyniu do zapiekania lub jakimkolwiek innym, z którego łatwo przelejemy soki wypływające z papryk. Obieramy ze skórek, usuwamy nasiona, staramy się zebrać jak najwięcej soku z papryk, który osłodzi gotowe danie. Obraną paprykę kroimy lub rozrywany na dość szerokie pasy.
4. W naczyniu do zapiekania układamy papryki, polewamy powstałych sokiem, skrapiamy oliwą, dodajemy odrobinę octu balsamicznego lub soku cytryny, posypujemy oregano i pieprzem, solimy. Jako opcję możemy pokruszyć na wierzch fetę lub dodać przeciśnięty czosnek. Całość delikatnie mieszamy i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180C.
5. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz