CYTRYNOWY KRÓLIK ZAPIEKANY W PIECU (Κουνέλι λεμονάτο στο φούρνο)
Składniki:
- 1 królik o wadze ok. 1,2 kg
- sok z 2 cytryn
- sól
- pieprz
- oregano
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1/4 kostki masła
- oliwki Kalamata
- 2-3 ząbki czosnku (nieobrane)
- oliwa
Królika pokroić na porcje.
Mięso posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano. Wycisnąć sok z 2 cytryn i polać mięso. Tak przyprawione pozostawić na 2 godz. w lodówce.
Na daniu ułożyć 2-3 nieobrane ząbki czosnku. Całość delikatnie skropić oliwą.
Danie (pod przykryciem) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 2 godz.
Po tym czasie należy sprawdzić miękkość ziemniaków, gdyż mięso będzie na pewno bardzo miękkie. Jeśli w naczyniu został jeszcze wywar, to należy go w większości odlać pozostawiając ok. 2cm. Danie przybrać oliwkami Kalamata i wstawić już bez przykrycia jeszcze na 15 min. by przypiec ziemniaki.
Serwować z białym winem, a w Grecji również z pieczywem by sos się nie zmarnował.
Komentarze
Prześlij komentarz